De Ce Recrutarea Nu Este Cheia Succesului

Cu ceva timp în urmă,  am avut o conversație foarte interesantă cu un top lider dintr-o companie de network marketing, pe nume Laura.

Ne cunoaștem destul de bine, pentru că am fost colege timp de 6 luni, într-un program de mentorat, care să ne învețe cum să ne construim rețelele cu succes cu ajutorul internetului. 

Doar că Laura, deja câștiga zeci de mii dolari, pasiv, din network marketing, când a decis că vrea să își atingă succesul obținut offline, și în mediul online și să își adapteze afacerea la cerințele secolului în care trăim.

În timp ce îi puneam întrebări despre trecutul ei și cum și-a construit afacerea –  prin câți oameni este nevoie să treci, ca să obții asemenea rezultate, ce fel de oameni recrutezi, cum și ce le predai partenerilor noi, care vin în afacerea ta, etc – m-am surprins dând din cap, la propriu, pentru că eram 100% de acord cu filozofia ei de a construi o rețea.

Mai ales că multe dintre lucrurile,  pe care le urâsem la metodele de construcție tradițională ale unui afaceri de network marketing, nici ea nu le agrea deloc!

Poți să crezi asta?

Atenție, nu spun că internetul este cea mai bună soluție de ați construi rețeaua, dar chiar eram entuziasmată cum își construise acest top lider afacerea offline!

Laura nu crede în lista de 100 de contacte fierbinți, pe care să le abordezi, când îți începi afacerea.

Urăște ideea să ieși în oraș cu familia la cină și să fii nevoit/ă să îl prospectezi pe ospătar sau pe oricine altcineva se apropie la mai puțin de 3 metri de tine.

Așa cum a spus, Laura, “Dacă sunt cu familia, atunci vreau ca toată atenția mea să fie la ei.”

Iar discuția aceasta a pornit de la o postare pe care a văzut-o pe Facebook, în care un binecunoscut trainer în network marketing afirma că “Oricine care încă mai respiră – este prospectul tău”.

Sincer am crezut că va da cu telefonul de pamânt în timp ce îmi citea postarea acelui domn trainer.

Aproape a urlat, uitându-se în ecran – “NU oricine este prospectul tău! Îmi pare rău, dar doar pentru că ai puls și mai respiri încă, NU te califică să fii prospectul meu.”

Iar eu eram: “Woowww … chiar așa este!”

Și-apoi a continuat …

“Vezi tu, fix din acest motiv, cei care recrutează cei mai mulți oameni, nu ajung niciodată să fie top lideri și să câștige cel mai bine în MLM!”

Și probabil că, pentru mulți dintre voi,  care citiți acest articol acum, nu sunteți de acord cu multe dintre lucrurile spuse, până aici.

Mai ales, pentru că tocmai am distrus miturile 1 și 2, din biblia network marketingului tradițional.

  1. Fă-ți lista cu 100 de contacte fierbinți, adică familia și prietenii cei mai apropiați
  2. Prospectează pe oricine, se apropie la mai puțin de 3 metri de tine

Laura a continuat: “Familia mea habar nu are cum se numește compania cu care lucrez sau ce fel de produse promovez.

Probabil că ei încă mai cred că sunt în Amway, fac milioane și Doamne ajută că nu îi mai deranjez.

(Doar ca să fiu sigură că s-a înțeles, nu mai sunt în Amway, fac milioane, doar că nu am nevoie să mai vorbesc sau să mai abordez vreun cunoscut).”

Partea cea mai importantă din conversația noastră, din punctul meu de vedere, a fost conexiunea dintre “nu oricine este prospectul tău” și “cei care recrutează cei mai mulți oameni, nu ajung niciodată să fie top lideri și să câștige cel mai bine în MLM

“Vezi tu, experiența mea din ultimii 16 ani de network marketing, mi-a arătat, că cei care câștigă cei mai mulți bani în această industrie, STABIL, nu prea sunt cei care au recrutat cei mai mulți oameni în afacerile lor.

Și știi de ce?

Pentru că o companie legitimă nu te plătește ca să recrutezi oameni.

Te plătește pentru că determini volum (vânzări de produse) și pentru că îi înveți pe alții să facă la fel.”

Ca să concluzionăm  …

Ce a descoperit acest top lider, după 16 ani de experiență, este că dacă vrei să creezi un venit mare și stabil în network marketing, atunci ai nevoie să construiești o rețea foarte mare în adâncime, nu doar pe lățime … iar acei parteneri din adâncime trebuie să genereze un volum mare de vânzări (adică să fie lideri de calitate).

Deci secretul unei afaceri mari și stabile în network marketing (și de fapt în orice domeniu) este să pui mult mai multă valoare pe CALITATE decât pe CANTITATE.

Cum să construiești o rețea profitabilă, recrutând doar câțiva parteneri

O bună prietenă de-a Laurei, Lisa, care de asemenea este milionară în network marketing, a sponsorizat personal doar 17 persoane, iar de aici s-a creat o organizație internațională, de zeci de mii de oameni, în toată Europa, America și Asia.

Laura, și-a construit afacerea de zeci de mii de dolari lunar, în doar 2 ani, recrutând personal 15 persoane.

Pe de altă parte, Top RECRUTORII sunt FOARTE BUNI în recrutare …

a) ei își petrec cea mai mare parte din timp recrutând, pentru că la asta sunt cei mai buni

b) însă, majoritatea oamenilor, pe care ei îi recrutează, nu se pricep la asta, din acest motiv nu există duplicare, deci nu se creează nicio adâncime

c) și de obicei, se pune prea puțin accent pe volumul de vânzări, pentru că toată atenția este pe procesul de recrutare.

Din punctul meu de vedere, dintre cele 3 puncte menționate mai sus, b) este cel mai important. 

Pentru că haideți să fim sinceri – majoritatea oamenilor nu se pricep la a fi buni antreprenori, și indiferent cât de mult îi motivezi, câte traininguri faci cu ei sau cât de mult îi iubești, 90% dintre ei nu vor face mare scofală în afacerile lor.

Atunci întrebarea este: pot top recrutorii să fie cei care câștigă cel mai bine într-o companie?

“Sigur!

Dar vei vedea că cei care câștigă cel mai bine și cel mai stabil sunt top liderii care se focusează mai mult pe training și dezvoltare de lideri.”

Din acest motiv, nu s-a deranjat Laura să își facă lista de 100 de contacte fierbinți sau să prospecteze și să recruteze pe oricine îi apare în cale, pentru că știe că majoritatea dintre ei nu vor deveni buni constructori de rețele!

Dar …. uite ce face în schimb – este foarte selectivă, își califică foarte bine prospecții și dacă simte că, chiar sunt niște învingători în viata de zi cu zi, atunci îi invită să se uite la afacerea ei.

Din punctul ei de vedere, majoritatea oamenilor pot fi și vor fi niște clienți și consumatori extraordinari! 

De fapt, Laura își face lista de 100 de apropiați, dar doar ca să îi califice pentru a deveni clienți. 

Iar ceea ce a vrut ea să învețe în acest mentorat de 6 luni și ceea ce ea aplică acum ca să își construiască rețeaua eficient este strategia numită marketing prin atracție.

Adică, în loc să se întâlnească 1 la 1 cu fiecare prospect, ca să îl poată califica, tot acest proces de selecție și calificare  se face pe pilot automat cu ajutorul internetului.

Cum să generezi pe pilot automat, un flux continuu de prospecți cu mentalitate de antreprenor

Înainte de a explica cum funcționează, vreau să mă asigur că este foarte clar, ce NU este marketingul prin atracție!

Marketingul prin atracție, nu înseamnă să îi spamezi (hărțuiești) pe oameni cu mesaje private sau cu postările tale cu linkurile și pozele companiei cu care lucrezi.

Chiar nu funcționează!

Și te rog, dacă faci asta, OPREȘTE-TE!

Nu îți pot spune, câți networkeri cred că fac marketing prin atracție sau internet marketing, trimițând manual zeci-sute de mesaje zilnic către oameni, pe care nu îi cunosc.

NU!

Marketingul prin atracție este o activitate complet pasivă (nu trebuie să trimiți tu mesaje prospecților), de fapt ei îți dau ție datele lor de contact, ca să poată afla mai multe detalii despre produsele sau oportunitatea ta.

Însă, mare atenție, doar pentru că cineva arată cel mai mic interes pentru afacerea ta, nu înseamnă că îl vei sponsoriza sau că vrea să fie sponsorizat.

Înseamnă doar, că trebuie să demonstreze, dacă este potrivit/ă  pentru afacerea ta.

Iar asta se face pe pilot automat, utilizând ceea ce în lumea online marketingului, se numește “funnel” sau “conductă de marketing”. 

Un “funnel” este format din câțiva pași, iar scopul lui este să înlocuiască interacțiunea 1 la 1, pe care colega mea, Laura o făcea ca să își califice prospecții.

Provocarea cu a face această calificare față în față, fie ea offline sau online, este că trebuie să ai anumite abilități și să impui ceva respect.

Dacă ești o persoană, ca Laura, încrezătoare, cu bune abilități de comunicare și cu mult succes în viață, cu siguranță poți avea rezultate foarte bune, calificându-ți prospecții 1 la 1.

Dar …

Dacă ești Speriat/ă,Timid/ă și nu ai experiență … Șansele să o dai în bară construind offline sunt foarte mari 

Online este complet diferit.

Pentru că atunci când un prospect îți cere mai multe detalii despre produsele tale sau oportunitatea ta, tu deja ai postură.

Ei au venit către tine și ți-au cerut mai multe detalii, nu tu i-ai abordat pe ei.

Mai mult, probabil că sunt super impresionați că te-au găsit online și vor să afle cum să facă și ei asta!

Acum, Laura, generează pe pilot automat, zeci de prospecți, în fiecare zi, totuși doar un mic procent dintre ei se califică să fie lideri, în afacerea ei.

De fapt, majoritatea devin clienții ei, ceea ce este minunat, pentru că în felul acesta ea își acoperă costurile cu reclama.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum îți poți construi o conductă de marketing (un funnel), ca a Laurei, care să lucreze pentru tine, chiar și în timp ce dormi, atunci îți vom da acces cu plăcere la Bootcampul Gratuit de 7  ZILE “Recrutează ca un NINJA cu ajutorul internetului”.

Din ce în ce mai mulți top networkeri, încep să aplice marketingul prin atracție.

Eric Worre, Tim Sales, Todd Falcone, Randy Gage, Ray Higdon și mulți, mulți alții care au audiențe online imense.

Și știi cum se spune …

“Dacă vrei ceva, găsește pe cineva, care are ce vrei tu, fă ce face el și vei obține ce are el”.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și dacă simți că ai primit informații utile pentru tine și afacerea ta, atunci te încurajăm să împărtășești informația cu cei de care îți pasă.

Dedicați succesului tău!

Traieste Fara Limite

Apreciem feedback-ul tău